Artykuł przygotowany przez redakcję Medicover – ubezpieczenia zdrowotne.

Każdy, kto chce cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, powinien odżywiać się zgodnie z potrzebami swojego organizmu. Dostarczać odpowiednich substancji, minerałów potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, oraz zadbać o składniki ochronne, które wzmocnią jego słabe strony. Właściwie dobrana dieta nie tylko pozwoli nam utrzymać czy odzyskać prawidłową masę ciała i smukłą sylwetkę, ale także usprawni naszą kondycję, opóźni procesy starzenia, zapobiegnie niektórym chorobom oraz przezwycięży rozmaite dolegliwości. Wybierając odpowiednią dietę często zapominamy, że każdy z nas jest inny, prowadzi odmienny tryb życia czy różną aktywność fizyczną, dlatego…

Szukając skutecznej diety nie powinniśmy kierować się wyłącznie panującą modą czy opiniami znajomych. Tak jak różnimy się między sobą charakterem, upodobaniami czy poglądami, tak różne mamy potrzeby na produkty żywieniowe, ich rodzaj, a także ilość. Nie dziwmy się więc, że polecona przez koleżankę dieta – cud była dla nas zupełnie nieskuteczna. Ludzie różnią się od siebie i na tym między innymi polega specyfika całego świata. Dlaczego tak jest? Powodów jest zapewne kilka, ale jednym z nich jest np. grupa krwi.

Jej rola jest ważniejsza, niż pozornie mogło by nam się wydawać. Grupa krwi decyduje o podatności na choroby, wpływa na nasz bilans energetyczny, na to jak spalamy kalorie, jak reagujemy na stres, a nawet określa naszą osobowość, temperament i relacje z otoczeniem. Najnowsze badania potwierdzają również, że grupa krwi odgrywa ważną rolę w procesach trawienia, dzięki temu opracowano specjalny program żywieniowy, przystosowany do potrzeb organizmu z daną grupą krwi.

Tę nową metodę zapoczątkowało dwóch lekarzy – James D’Adamo i Peter D’Adamo. Choć jest stosunkowo młoda, zdobywa coraz większą popularność wśród osób na całym świecie.

Ale na czym to właściwie polega?

Istotą jest dobór pokarmów, które są najlepiej trawione i przyswajalne przez nasz organizm oraz eliminowanie tych, które stają dla nas źródłem toksyn. W zależności od naszej grupy krwi znajdziemy więc listy produktów, które podzielone są na kategorie:

  • wysoce wskazane – czyli produkty, które nie tylko są dla nas zdrowe, ale nawet wykazują lecznicze działanie,
  • obojętne – czyli produkty, które możemy spożywać bez ograniczeń, nie mają one nadzwyczajnych właściwości leczniczych, ale także nam nie szkodzą,
  • niewskazane – czyli te których powinniśmy unikać, gdyż wywołują one u osób z daną grupą krwi negatywne skutki uboczne.

I tak, mając np. grupę O powinniśmy dostarczać organizmowi dużo białka zwierzęcego. Podstawowym wskazanym produktem jest więc mięso. Osobom z grupą krwi A służy przede wszystkim dieta wegetariańska, a więc produkty sojowe, fasola, rośliny strączkowe, zboża, warzywa i owoce. Dieta ludzi z grupą B powinna przede wszystkim opierać się na produktach mlecznych, rybach i owocach morza. Natomiast w przypadku grupy AB można jeść większość pokarmów wskazanych zarówno dla grupy A, jak i B.

Obecnie wiele osób szuka odpowiedniej diety dla siebie. Niestety, nie zawsze osiągamy oczekiwane efekty, bądź jeśli już takie nastąpią, to po pewnym czasie znów przybieramy na wadze lub walczymy z efektem jo-jo. Tylko mądra zmiana całego stylu odżywiania może przynieść pożądane rezultaty, satysfakcję, a także zdrowie i dobrą kondycję. Spróbujmy więc odżywiać się zgodnie ze swoją grupą krwi i cieszmy się życiem.